Skip links

KALEM ÇALIŞMASI KONUŞMA EGZERSİZLERİNDE HİÇBİR İŞE YARAMIYOR

KALEM ÇALIŞMASI KONUŞMA EGZERSİZLERİNDE HİÇBİR İŞE YARAMIYOR

Diksiyon eğitimi verenler konuşmanın gelişmesi için kasların çalışması gerektiğine inanırlar. klinik fonetiği, Konuşmanın Anatomisini ve fizyolojisini bilmeden kalem çalışmasının konuşma kaslarının geliştirdiğine inanırlar. Ama bilimsel geçerliliği olmadan uydurma bir yöntemdir. Kasların hepsi için aynı değil, her kas grubu için ayrı ayrı egzersizler gerekmektedir.
Çene açısından: Kalemi çene arasına koyduğunuzda kalem,çenenin tamamen açılıp kapanmasını engeller. Çene tamamen açılıp kapanmadan çene kasları gelişmez. Yani halter çalışan bir sporcu ağırlığı 1 cm kaldırıp bırakarak nasıl kaslarını kuvvetlendiremezse kalemle çenenin açılıp kapanması engellenerek çene kaslarının kuvvetlenmesi beklenemez.
Dudak açısından : Kalem çenede tutulduğu için yuvarlak sesler için gerekli dudak büzülme olmadan dudak kasları da gelişemez yada kapanması gereken dudak ve diş-dudak seslerin açılıp kapanması da engellenir.
Dil açısından: Dilin diş ve diş yuvasına gereken değme açısını bozarak dilin pozisyon almasını ve gerekli diş-diş yuvasına uygulayacağı kas gücünü engeller.
Özetle, kalem kasların kullanımını engelleyerek dudak kaslarını güçlendirmede hiçbir rolü yoktur. Bu şekilde kalemle yapılan çalışmalar tamamen bilimsellikten uzak uydurma çalışmalardır.

GECİKMİŞ KONUŞMA UZMANI , KONUŞMA ENGELLİLER FDERASYONU BAŞKANI Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Özgür TEKOL.
Bu makale hiçbir şekilde kopyalanarak hiçbir sitede yada sosyal medyada yayınlanamaz. Sadece web sitemdeki ilgili link paylaşılabilir. İçeriği yayınlayanlar hakkında yasal haklarımı kullanmaktan çekinmeyeceğim.

Leave a comment