Skip links

TV,TELEFON VE TABLETİN ÇOCUKLARIN KONUŞMASINDAKİ YIKICI ETKİSİ

TV,TELEFON VE TABLETİN ÇOCUKLARIN KONUŞMASINDAKİ YIKICI ETKİSİ

Küçük çocuklar, diğer insanlarla etkileşimler yoluyla konuşmayı ve iletişim kurmayı öğrenirler. Bu her zaman böyle olmuştur ve yolumuza çıkan tüm yeni teknolojilere rağmen böyle olmaya devam edecektir. Yaşamın ilk birkaç yılı çocuğunuzun dil gelişimi için çok önemlidir. Bu, beyinlerinin yeni dil öğrenmeye en açık olduğu ve hayatlarının geri kalanında onlarla birlikte olacak iletişim yolları oluşturduğu zamandır.
Bu pencere kapandığında, birinin dil becerilerini öğrenmesi ve geliştirmesi çok daha zordur. Bu nedenle, bir yetişkin olarak bir yabancı dil öğrenmeniz daha zordur.
Çocuklar ekran karşısında zaman geçirdiklerinde, etrafındakilerle etkileşim kurma ve çevresini gözlemleyerek öğrenme fırsatını kaçırırlar. Çocukların doğrudan çevrelerindekilerle etkileşime geçmeleri ve çevrelerinden bir şeyler öğrenmeleri dil gelişimi için hayati derecede önemlidir.
Çocuklar tabletleriyle vakit geçirdiklerinde sıkılmazlar. Başka uğraşılar da tercih etmezler. Ebeveynler de tablet oynayan çocuklarla iletişime girmezler. Karşılıklı iletişimle dil daha çabuk öğrenilir. Tableti çocukların elinden aldığınızda sıkılırlar ve bazı konularda ebeveynleriyle konuşmaya başlarlar.
Toronto Üniversitesi’nden yapılan son araştırmalar , her 30 dakikada bir ekran başında geçirilen sürenin konuşma gecikmesi riskini yüzde 49 artırdığını bulunmuştur. Amerikan Pediatri Akademisi 18 aya kadar tv tablet telefona hiç maruz kalmamaları öneriyor.

GECİKMİŞ KONUŞMA UZMANI , KONUŞMA ENGELLİLER FDERASYONU BAŞKANI Uzman Dil ve Konuşma Terapisti Özgür TEKOL.
Bu makale hiçbir şekilde kopyalanarak hiçbir sitede yada sosyal medyada yayınlanamaz. Sadece web sitemdeki ilgili link paylaşılabilir. İçeriği yayınlayanlar hakkında yasal haklarımı kullanmaktan çekinmeyeceğim.

Leave a comment